De Thuiskomst

Een enkeling loopt ‘s ochtends nog een training, maar tot verbazing van sommigen sla ik over. Ik ben niet aan het trainen voor een volle marathon, maar inmiddels staat de teller van Spaanse kilometers als op 196. Meer dan genoeg dus. Het ging sneller dan verwacht.

Terwijl we en passant het nieuws volgen, pakken we onze spullen en laden de busjes in. Het past allemaal net. Er heerst een bepaalde nervositeit en tegelijkertijd een gelatenheid. Het zit er weer op. De week voor mij en Marije en de 10 dagen voor de anderen is voorbij gevlogen.

Maar waarvoor hebben we het gedaan dit jaar? Gisteren is het bericht gekomen dat de trainingen in het FBK voorlopig gestaakt worden, de Rotterdam marathon is uitgesteld. Naar welk land gaan we terug.

En tegelijkertijd schijnt hier de felle, vroege lente zon en laaft de wereld in een gezapige warmte. Het is zo surreeel als de electriciteitskabels die uit de goudgele mistwolken te voorschijn kwamen, zwevend in het niets, uit het verband gerukt, zonder zonder zichtbare steun, zonder fundament.

De weg naar het vliegveld is rustig, de busjes zijn zo ingeleverd. Niels moet nog even terug naar omdat er een tas in het busje is achtergelaten, maar verder rolt alles traag als dikke stroop. De tijd kruipt terwijl we koffie en een broodje nemen, de tijd doden met een wandeling langs voor de helft gesloten winkels. Vlak voor we het vliegtijd ingaan, we lopen al in de slurf, komt het officiele bericht dat ook de Enschede Marathon is afgelast. Het zat er in. Hoe onwerkelijk de situatie voor ons ook is, het is duidelijk dat er teveel onzekerheid is om nu nog een groot evenement te organiseren.

Aan gekomen op Eindhoven Airport is de lucht grauw. En verder is er ook helemaal niets anders dan toen we vertrokken. Ja, er wordt rustig gereden op de snelweg, want op sommige stukken mag je nog maar 100 kilometer per uur. Onderwijl komen er meer berichten binnen over wat zich hier buiten en verder in Europa afspeelt.

Thuisgekomen bestellen we wat eten dat we niet uit overhandigd krijgen, maar zelf uit de warmhoudtas moeten pakken. Nieuwe regels.