Reis naar Zuid

Tijd om te vertrekken richting het zuiden. We moeten voor 10:00 het appartementje uit en dat lukt makkelijk. Met enige eigenwijsheid lukt het om tot 07:00 in bed te blijven liggen. Om 09:00 verlaten we Christchurch. De eind bestemming is New Haven in de Caitlins – de onderkant van het Zuid Eiland.

Een lange afstand – vooral in tijd. 475km klinkt niet als een heel lange afstand, maar in New Zealand ben je daar wel de hele dag zoet mee. En uiteraard volgen we State Highway 1. Veruit de belangrijkste grote weg in heel New Zealand, die begint in het uiterste noorden van het Noord Eiland (Cape Reinga) via Auckland, Wellington, Christchurch, Dunedin en Invercargill uiteindelijk in Bluff eindigt, waar de over enkele dagen de boot naar Stewart Island zullen nemen.

Vier banen breed is de weg. Tot een klein stukje buiten Christchurch. De navigatie geeft aan: “ga na 55km rechtdoor op de rotonde”. Dat is dan in het zoveelste gehucht waar je door gereden ben, of soms is het ook een plaats van meer betekenis en heeft het een Subway. Het kan ook zijn dat je achter een trekker terecht komt, of de snelheid er flink uitgaat omdat iemand een zijweg of zijn oprit oprijdt.

Het eerste stuk, over de Canterbury plains, is eigenlijk een beetje saai. Links en rechts vooral koeien, schapen, landerijen. Op de achtergrond de heuvels van de Alpen, die steeds dichterbij komen. Net als de oceaan. En dan wordt het mooier – de weg gaat meer op en neer, het slinger meer, de vlakte maakt plaats voor glooiende heuvels en groene dalen. En zo nu en dan rij je ineens langs de zee.

Met nog een uur te rijden komen we ineens in een file terecht. Eerder in de middag zijn er kennelijk twee auto’s frontaal op elkaar gebotst en zorgt voor een file van zeker 5km en een uur vertraging. Het laatste stuk gaat over een “Scenic route” en het allerlaatste deel over een gravel weg. Om 18:00 komen we aan bij Newhaven Holiday Park. 9 uur voor nog geen 500km over de grootste weg die New Zealand heeft.

Newhaven ligt ver van de bewoonde wereld. Er is wel wifi, maar geen bereik voor gewone telefonie. Van hieruit gaan we de Caitlins verkennen. Mooi: natuur, wandelen, zeeleeuwen spotten, dat soort dingen.