Christchurch

Om een beetje te landen in de nieuwe tijdzone beginnen we de reis rustig met een dag Christchurch – de tweede stad van het land, ongeveer een kwart van de grootte van Auckland. We zitten op vijf minuten lopen van het centrum en om dat eerst te verkennen nemen we de tram. De toerist tram wel te verstaan. Kansloos toeristisch zou je kunnen zeggen, maar het is wel handig om een beeld te krijgen van de stad en deze daarna verder zelf te verkennen.

Heel groot is het centrum niet, en het is vooral een bouwput. Er wordt enorm veel gebouwd en gerestaureerd. Verder staan er 10 jaar oude gebouwen. De aardbeving – daar weet iedereen wel van, maar dat het hele centrum zo plat is gegaan, dan had ik mij in elk geval niet gerealiseerd.

Wat er nu staat is verder trouwens wel een aardig centrum, met een aantal leuke straatjes en de door de stad slingerende rivier Avon breekt het geheel. We lopen een heel stuk langs de rivier om uiteindelijk door de botanische tuin weer terug te keren richting het centrum. Het weer wordt ook steeds beter: een wat bewolkte ochtend is omgeslagen in een zonnige middag. Zomer in december – best aardig, maar het combineert weer wat vreemd met de kerstsfeer die men hier ook probeert op te bouwen.

Christchurch is leuk voor een eerste dag, om een beetje bij te komen enzo. Je kunt natuurlijk allemaal culturele dingen gaan doen, maar daar zijn wij dan weer niet zo van. Die wandeling langs de Avon en door de botanische tuin is misschien wel meer ons ding.

De Riverside Market is echter wel een aanrader. Waarom is een foodmarket leuk? Tsja… Omdat het net wat meer is dan alleen een verzameling, vaak kil aangeklede fast-food restaurantjes. Sowieso is het er zeker niet ‘kil’. Het is meer ‘baksteen’, met allerlei kleine gangetjes waar weer een zaakje zit dat of wat te eten verkoopt of voedsel, van lekker kazen tot verse vis tot vis. Het is ook vol met mensen, lawaaiig op een levendige manier.

Vooral om niet in slaap te vallen, zoeken we ‘s avonds een leuk restaurant op. Dat is niet zo moeilijk, keuze genoeg en het is ook gezellig druk. Er gaat het een en ander mis met de bediening – allemaal niet heel spannend, maar we krijgen de drankjes bij het eten gratis. We geven dus maar een goede fooi, want het was wel erg lekker.